Zet doelen

Wat zijn doelen die u kunt hebben? Denk bijvoorbeeld aan klanttevredenheid verhogen of klanten andere diensten aanbieden. Omzetverhoging is natuurlijk ook een doel of u kunt als doel hebben uw klantenkring uit te breiden.

Breng uw relaties in kaart

Maak onderscheid tussen grote en vaste relaties, nieuwe opdrachtgevers of relaties of opdrachtgevers die het afgelopen jaar weinig hebben opgeleverd.
Breng ook in kaart tot welke specifieke doelgroep u zich bijvoorbeeld de komende 3 maanden wilt richten. Dit is makkelijker wanneer u de relaties goed in kaart heeft.

Wees een goede luisteraar

Voer goede gesprekken met klanten, bouw vertrouwen op. Probeer er achter te komen welke behoefte er is door goed te luisteren. “Veel organisaties blijken te luisteren om het luisteren en niet omdat ze de klant willen verstaan”.

Deel kennis

Hoe ze op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen op het vakgebied. Wees daarbij consequent in het delen van kennis. Door kennis te delen geeft u klanten het gevoel dat u ze niet alleen maar iets probeert te verkopen maar dat u echt geïnteresseerd bent in de persoon en ze verder wil helpen.

Zorg voor structuur

Wat is het plan? Wat wilt u bereiken? Wie is voor wat verantwoordelijk? Zorg voor structuur zodat iedereen weet wat hij wanneer moet doen. Werk de stappen uit en geef iedereen het gevoel verantwoordelijk te zijn voor klanttevredenheid. Evalueer regelmatig.

Gebruik een systeem

Om uw klantrelaties te beheren is een systeem onmisbaar. Bekijk hoe uitgebreid u uw CRM systeem wilt inzetten. Dit kan in eerste instantie gaan om puur de basis gegevens van een klant maar om meer uit uw klantrelatie te halen is het goed bijhouden van gegevens een must.
Volg ons op Social Media!
Facebook
Twitter
LinkedIn