Hoe kunt u nog klantgerichter worden?

Het gaat niet om uw product, het gaat om de klant

Dit is heel verleidelijk. U bent zo enthousiast dat u alleen nog maar over uw product praat tijdens het gesprek. Klanten willen liever een oplossing voor hun probleem. Dat willen ze horen. Dus luister goed en stel de juiste vragen zodat u met een gerichte oplossing kunt komen. De klant wil zich graag begrepen voelen.

Vraag klanten om input

Probeer er achter te komen wat uw klanten vinden van uw organisatie en ook hoe ze uw organisatie ervaren. Dit kan u wellicht helpen uw dienstverlening onder de loep te nemen of eens kritisch te kijken naar de interne workflow. Blijven dingen liggen? Wordt er bijvoorbeeld snel gereageerd op vragen of verzoeken?

Wees persoonlijk

Probeer de klant altijd persoonlijk te benaderen. Doe dit omdat elke klant uniek is en ook graag zo benadert wilt worden. Dit geldt voor de sales en service/support afdeling. Noem, waar gepast, ook de klant bij zijn of haar naam.

Beloof geen dingen die u niet waar kunt maken

Klinkt logisch maar het is heel verleidelijk dit toch te doen.
Wanneer u verwachtingen schept bij de klant en die niet kunt waarmaken zal dit ervoor zorgen dat de klant u niet vertrouwt. En dat wilt u niet! Dit is heel moeilijk te herstellen. Beter is het gewoon eerlijk te zijn in wat u wel kunt en dat ook waar te maken.

Probeer geen nee te verkopen

Dit hangt een beetje samen met het punt hiervoor. Soms zijn er wensen die u niet direct waar kunt maken. Maar misschien zijn er alternatieve oplossingen. Probeer mee te denken en zoek echt naar een oplossing. Is dit toch niet mogelijk dan weet de klant dat u het in ieder geval geprobeerd heeft.

Investeer in een lange termijn relatie

Ook dit lijkt makkelijker dan gezegd, maar ga niet voor de snelle winst. Een tevreden klant komt vaker terug. Wellicht verkoopt u niet direct wat u had gewild maar houd het gesprek vriendelijk. Zorg dat de klant er een goed gevoel van over houdt. Zo zal deze klant eerder geneigd zijn terug te komen.

Wees bereikbaar

Misschien een heel simpele tip, maar niets is zo vervelend voor de klant dan dat u niet bereikbaar bent. Dit kan telefonisch zijn of via e-mail. Dus zorg ervoor dat uw gegevens eenvoudig te vinden zijn en dat er altijd iemand is om de telefoon aan te nemen of e-mails te beantwoorden. Laat klanten ook niet te lang wachten.

Doorloop zelf de customer journey

Door dit te doen zult u zelf ervaren waar wellicht de hobbels zitten en dan kunt u ze ook aanpassen. Voor ieder product kan een andere customer journey gelden. Kijk dus kritisch naar dit onderdeel want het is belangrijk om te weten welke fases uit de klantreis belangrijk zijn voor uw product of dienst, zodat u daar uw strategie maar ook uw klantgerichtheid/klantvriendelijkheid op aan kunt passen.