Ransomware voorkomen

Ransomware – Het zet je computer op slot en gijzelt je bestanden.
In Nederland zijn duizenden computers gehackt geweest door GandCrab ransomware.
Je ontvangt een mailtje met een sollicitatie van ene Eva Mosel of Stefanie Peters. Niks verdachts aan toch? Maar de afgelopen tijd gebruiken criminelen sollicitaties om je computer te gijzelen.
Stel je opent de mail en klikt op de attachment. Vervolgens krijg je de volgende melding.

Je computer is gegijzeld. Dit is duizenden Nederlanders helaas overkomen. Dit type gijzelvirus duikt constant op. Elke keer weer onder een andere naam. GandCrab is een tijd lang de populairste vorm van ransomware geweest.
Zoals vaak bij ransomware, wordt het verspreid via een bijlage in een email.
Ook in onze spamfilter zijn meldingen dat klanten worden belaagd met ransomware. Gelukkig houdt het spamfilter het tegen. Maar dan nog moet je je gezonde verstand gebruiken en altijd alert zijn als het aankomt op het openen van mailtjes.

ransomware voorkomen

Hoe beschermt ActaBlue?

Zoals al gezegd maken we gebruik van spamfilters, vriusscanners, firewalls en antispyware. Deze beveiligingssoftware is altijd up to date. Er wordt gebruik gemaakt van SSL certificaat. En je benadert je data via een Gateway. Daardoor is alles beveiligd.
Wat kun jezelf doen?
OPEN NOOIT EEN VERDACHTE MAIL!
Maar hoe herken je een verdachte mail? Want een sollicitatie is niet verdacht.

Bij het bovenstaande mailtje zit een ZIP bestand. Een ZIP bestand is een bestand dat verkleint is en dat je kunt downloaden en openen op je computer. Dus het moment dat je daar op klikt, download je het bestand. En in dit geval zou je dan het virus downloaden en wordt je computer gegijzeld.
Stel dat je er per ongeluk op klikt en het downloaden is gestart kan het zijn dat je nog ergens toestemming voor moet geven. Dit is het moment om goed op te letten en het proces te beëindigen. Het kan zijn dat je nog op tijd bent en dat je het bestand kunt verwijderen. Maar beter is het te voorkomen.

Soms komt het voor dat je bijvoorbeeld een mail krijgt van je bank. Terwijl je de mail leest zie je dat er wat taalfouten instaan of dat je gevraagd wordt gegevens te verstrekken door eerst op een link te klikken en dan je gegevens achter te laten. Dit duidt al op een verdachte mail.
Onze virusscanner en spamfilters houden bijna alle verdachte mail tegen maar het kan dus zijn dat er wat doorglipt. Dan is het aan jou om deze te herkennen en daar goed op te reageren.
Dit geldt zeker voor jou mail die niet bij ons in de cloud staat.

Werk altijd je systemen bij

Draai updates. Stel dat niet uit. Dit is van vitaal belang omdat criminelen gebruik maken van lekken in software. Wanneer deze up to date is, wordt het risico veel kleiner.

Maak back ups

Maak zelf back ups van je pc. Alles wat je in de cloud hebt staan bij Hunter-CRM wordt geback-upt. Maar voor wat je zelf op je pc hebt staan zoals foto’s etc daar ben je zelf verantwoordelijk voor.

Anti virus software

Maak gebruik van moderne anti virus software.

Betaal nooit het gevraagde losgeld

Dit houdt de criminele organisatie alleen maar in stand en vaak krijg je je bestanden ook niet terug.

Vond je dit interessant?

We versturen 4x per jaar een nieuwsbrief.
Meld je aan en ontvang tips en updates.