Ransomware voorkomen

Ransomware – Het zet uw computer op slot en gijzelt uw bestanden.
In Nederland zijn duizenden computers gehackt geweest door GandCrab ransomware.
U ontvangt een mailtje met een sollicitatie van ene Eva Mosel of Stefanie Peters. Niks verdachts aan toch? Maar de afgelopen tijd gebruiken criminelen sollicitaties om uw computer te gijzelen.
Stel u opent de mail en klikt op de attachment. Vervolgens krijgt u de volgende melding.

Uw computer is gegijzeld. Dit is duizenden Nederlanders helaas overkomen. Dit type gijzelvirus duikt constant op. Elke keer weer onder een andere naam. GandCrab is een tijd lang de populairste vorm van ransomware geweest.
Zoals vaak bij ransomware, wordt het verspreid via een bijlage in een email.
Ook in onze spamfilter zijn meldingen dat klanten worden belaagd met ransomware. Gelukkig houdt het spamfilter het tegen. Maar dan nog moet u uw gezonde verstand gebruiken en altijd alert zijn als het aankomt op het openen van mailtjes.

ransomware voorkomen

Hoe beschermt Hunter-CRM u?

Zoals al gezegd maken we gebruik van spamfilters, vriusscanners, firewalls en antispyware. Deze beveiligingssoftware is altijd up to date. Er wordt gebruik gemaakt van SSL certificaat. En u benadert uw data via een Gateway. Daardoor is alles beveiligd.
Wat kunt u zelf doen?
OPEN NOOIT EEN VERDACHTE MAIL!
Maar hoe herkent u een verdachte mail? Want een sollicitatie is niet verdacht.

Bij het bovenstaande mailtje zit een ZIP bestand. Een ZIP bestand is een bestand dat verkleint is en dat u kunt downloaden en openen op uw computer. Dus het moment dat u daar op klikt, download u het bestand. En in dit geval zou u dan het virus downloaden en wordt uw computer gegijzeld.
Stel dat u er per ongeluk op klikt en het downloaden is gestart kan het zijn dat u nog ergens toestemming voor moet geven. Dit is het moment om goed op te letten en het proces te beëindigen. Het kan zijn dat u nog op tijd bent en dat u het bestand kunt verwijderen. Maar beter is het te voorkomen.

Soms komt het voor dat u bijvoorbeeld een mail krijgt van uw bank. Terwijl u de mail leest ziet u dat er wat taalfouten instaan of dat u gevraagd wordt gegevens te verstrekken door eerst op een link te klikken en dan uw gegevens achter te laten. Dit duidt al op een verdachte mail.
Onze virusscanner en spamfilters houden bijna alle verdachte mail tegen maar het kan dus zijn dat er wat doorglipt. Dan is het aan u om deze te herkennen en daar goed op te reageren.
Dit geldt zeker voor uw mail die niet bij ons in de cloud staat.

Werk altijd uw systemen bij

Draai updates. Stel dat niet uit. Dit is van vitaal belang omdat criminelen gebruik maken van lekken in software. Wanneer deze up to date is, wordt het risico veel kleiner.

Maak back ups

Maak zelf back ups van uw pc. Alles wat u in de cloud heeft staan bij Hunter-CRM wordt geback-upt. Maar voor wat u zelf op uw pc heeft staan zoals foto’s etc daar bent u zelf verantwoordelijk voor.

Anti virus software

Maak gebruik van moderne anti virus software.

Betaal nooit het gevraagde losgeld

 Dit houdt de criminele organisatie alleen maar in stand en vaak krijgt u uw bestanden ook niet terug.

Tips om malware te voorkomen
Veilig werken in de cloud
Het wifi-lek en u
Hoe kies ik een goed wachtwoord?