Tips om malware te voorkomen

Kijk uit: Malware verstuurd naar verschillende Nederlandse bedrijven
In het eerste kwartaal van dit jaar is de hoeveelheid ransomware met bijna een kwart gegroeid
Computervirus treft netwerk gemeenten

Dit soort berichten lezen we helaas te vaak. Maar wat doet een virus precies? En hoe voorkom ik ransomware?
In dit artikel kunt u lezen wat deze verschillende virussen zijn, en krijgt u enkele tips om malware te voorkomen.
Er zijn ongelooflijk veel soorten malware maar we lichten er een paar uit.

Wat is een virus?
Een virus is een stukje code dat zonder toestemming van de eigenaar wordt ‘geïnstalleerd’ op de computer. Dit stukje code kan zich vermenigvuldigen en is altijd schadelijk voor uw pc.
Het ene virus zal proberen om uw hele harde schijf te formateren en een ander virus zal proberen bepaalde systeembestanden te overschrijven. Kortom, u bent alles kwijt wat op uw harde schijf stond.

Wat is Spyware?
Spyware, de naam zegt het al spioneren. Het aftappen van gegevens. Spyware heeft als doel om uw pc gebruik te controleren. Meestal wordt de informatie die ze aftappen gebruikt voor reclamedoeleinden.
Ook gebeurt het door gevoelige gegevens van de gebruiker zoals wachtwoorden of creditcardgegevens te achterhalen. Vaak gebruiken ze dan uw emailaccount om spam te verzenden.

Wat is Malware?
Malware is een lastige term. Het komt van het Engelse malicious software. Het is meer een overkoepelende term die verschillende soorten schadelijke(malicious) software omvat. Zoals hierboven beschreven is bijvoorbeeld spyware een type van malware. Je kan eigenlijk zeggen dat dus alle spyware malware is, maar niet alle malware spyware.

Wat is Ransomware?
Ransomware valt ook weer onder malware. Deze software blokkeert een computer. Of versleutelt bestanden(cryptoware). Ook het woord ransom zegt het al, ze willen ‘losgeld’.
Pas wanneer u betaalt kunt u de bestanden op uw computer weer gebruiken.

Wat is een Trojan Horse?
Letterlijk: Paard van Troje. Wie goed opgelet heeft met geschiedenisles weet dat het hier gaat om de Trojaanse oorlog. Er werd een houten paard gebruikt om alle manschappen in te verstoppen zodat ze de stad konden binnen dringen.
Dit bestand is dus ook bedoeld om onopgemerkt uw computer binnen te dringen en zich op uw harde schijf te nestelen om daar z’n werk te gaan doen. Een Trojan doet dat door zich te vermommen als een nuttig programma. Een Trojan verspreidt zich niet naar een andere pc maar de hacker maakt gebruik van uw pc terwijl u online bent. Daar kan de hacker uw bestanden bewerken, kopiëren of verwijderen.

De grote vraag is nu, hoe weet u bijvoorbeeld of u malware op uw computer heeft?

Een aantal dingen vallen dan op. Vreemde pop-ups. Vooral wanneer ze voortdurend in beeld verschijnen zelfs wanneer u geen enkele browser open hebt staan.
Uw browser wordt omgeleid. De browser gaat er op de meest vreemde momenten vandoor naar een andere website. U opent bijvoorbeeld Google maar komt terecht op een site die u niet kent, vaak met allerlei reclame.
Onbekende software zoals dreigende meldingen van beveiligingssoftware die u niet kent. Deze software spoort u aan om vooral meteen actie te ondernemen.
Vreemde posts op social media is ook een kenmerk dat u gehackt bent. Dit kan dus door malware komen maar uw social media-account kan ook gehackt zijn. De berichten die ‘u verstuurt’ infecteren anderen weer.

Na dit gelezen te hebben denkt u vast, ik raak m’n pc nooit meer aan, lees geen emails meer en verwijder mijn social media-account. Tja dat is de meest betrouwbare oplossing maar enigszins onredelijk. U kunt u wel degelijk beschermen tegen dit soort aanvallen.
Wees gewoon alert! De beste virusscanner bent uzelf!

malware

Hoe beschermt Hunter-CRM u?

Wanneer u werkt in de Hunter omgeving maakt u gebruik van een beveiligde omgeving. U gebruikt een gebruikersnaam en wachtwoord. Uw data staat opgeslagen in Almelo. Wij maken dagelijks een back-up. Dus mocht uw harde schijf door een virus zijn getroffen kunnen we altijd nog bij uw data.
Wat wel aan te raden is, verander uw wachtwoord regelmatig. Voor tips kunt u dit artikel eens lezen.
Hunter Cloud beheert de Firewalls, Virusscanners en Anti Spyware. Onze beveiligingssoftware is altijd up to date. U benadert uw data via een Gateway (een netwerkpunt dat dienst doet als toegang tot, in dit geval, uw zakelijke netwerk)
Er wordt gebruik gemaakt van een SSL (Secure Sockets Layer) certificaat.
Op deze manier is de ‘weg’ naar uw bestanden in de cloud beveiligt.

Maar wat kunt u verder zelf doen?

Zoals hierboven al gezegd, verander uw wachtwoorden eens in de zoveel tijd. En gebruik niet voor alles hetzelfde wachtwoord.
Ontvangt u verdachte mail? Open de bijlage dan nooit! En meld het ons.
Maar wat is dat een verdacht mailtje vraagt u zich misschien af.
Vaak is het een mailtje van iemand die u niet kent. Maar dit hoeft niet altijd zo te zijn en dat maakt het lastig om malware te herkennen.
Soms komt het voor dat u een mail krijgt van uw bank. Terwijl u de mail leest ziet u dat er wat taalfouten instaan of dat u gevraagd wordt gegevens te verstrekken door eerst op een link te klikken en dan uw gegevens achter te laten. Dit duidt al op een verdachte mail.
Onze virusscanner en spamfilters houden bijna alle verdachte mail tegen maar het kan dus zijn dat er wat doorglipt. Dan is het aan u om deze te herkennen en daar goed op te reageren.
Dit geldt zeker voor uw mail die niet bij ons in de cloud staat.

Nog wat korte tips:
Staat het onderwerp van de email vol met reclame?
Vraagt de afzender u iets te ondertekenen of ergens mee akkoord te gaan?
In beide gevallen kan het gaan om malware.